Sharenting: posar en risc la privacitat dels menors


Arriben les vacances i una de les pràctiques que tenim normalitzades en l’actualitat és compartir les nostres experiències a través de les xarxes socials: què fem, on estem de viatge, on mengem, què visitem…

Aquesta pràctica es pot convertir en un risc si aquesta informació arriba a les mans indegudes, i donat que les xarxes socials són públiques això és més comú del que sembla.

Però quin és realment el problema més gran? Quan entren en joc els fills i filles menors d’edat, i a això se li coneix com el “sharenting”.

Què és el sharenting?

El terme “sharenting” és una combinació entre les paraules “share” (compartir) i “parenting” (paternitat). I es refereix a la pràctica dels pares i mares de compartir fotos, vídeos i qualsevol informació a les xarxes socials relacionada amb la privacitat dels seus fills.

Pot semblar que exagerem i que aquesta pràctica és inofensiva i totalment normal en la societat en la qual vivim, però el fet és que pot tenir diferents riscos per la privacitat, reputació i seguretat dels nens/es i les famílies, sobretot en el període de vacances.

Durant les vacances el sharenting augmenta, ja que són dies en els quals vivim moments especials i volem compartir-los amb els nostres éssers estimats o els nostres coneguts, tant per xarxes socials com per canals més privats i directes com WhatsApp (igualment perillosos).

Riscos del sharenting

La pròpia web de Pantallas Amigas (https://www.pantallasamigas.net) enumera alguns dels riscos com:

  • Robament d’identitat: Publicar informació, fotografies o dades dels menors pot fer que siguin més vulnerables al robament d’identitat. Els delinqüents poden usar nombres complets, dates de naixement o ubicacions per crear perfils falsos a les xarxes socials, cometre fraus, compartir imatges sense permís en altres canals o pàgines web o fer malbé la seva reputació.
  • Geolocalització i exposició a desconeguts: Publicar constantment la ubicació i les activitats que fan els teus fills/es, fa que siguin fàcilment localitzables per persones amb males intencions.
  • Impacte a llarg termini: Els nens/es tenen dret a la privacitat, i si compartim els detalls de les seves vides sent menors, podem afectar la seva futura autonomia i capacitat per controlar la seva pròpia presència online.
  • Ús fraudulent de fotografies: Si compartim imatges de menors, aquestes poden ser descarregades sense autorització i ser manipulades per tornar a penjar-se a Internet. També poden ser utilitzades sense consentiment per campanyes publicitàries.
  • Falta de privacitat: Quan els pares o mares decideixen compartir una fotografia d’un menor, ho fan sense que realment els fills/es puguin decidir si volen tenir aquesta presència online a Internet o no.
  • Ciberbullying: Penjar continguts de menors pot afavorir l’abús escolar o ciberassetjament, ja que poden arribar a afectar a la seva reputació social.
  • Grooming: Pot arribar a produir-se abús també per part d’un adult a un menor, per exemple, a través de les xarxes socials.
  • Pedofília: El contingut pot ser utilitzat amb propòsits sexuals. Els pedòfils poden arribar a guardar o compartir aquestes imatges amb una connotació sexual.
  • Reenviament de fotografies sense consentiment: En compartir imatges amb altres persones, o publicar-les, poden assumir que no són privades i que poden publicar-les o continuar compartint-les.
  • Capturat i reenviat: Tot el que poses a les xarxes socials pot ser capturar per altres persones i utilitzat per altres fins.

 Consells per protegir la privacitat dels menors durant les vacances

  • Revisar configuracions de privacitat: Pots configurar la teva privacitat a les xarxes socials perquè sigui més estricte o tenir el perfil privat. Limita qui pot veure les teves publicacions o històries i crea llistes com la de “Millors amics” per compartir imatges sensibles o de menors només amb amics i familiars.
  • Evita la geolocalització: Desactiva la ubicació a les teves publicacions i evitar mencionar ubicacions exactes a les teves històries. El que pots fer és publicar les fotografies una vegada arribis a casa o l’allotjament de vacances, per reduir el risc que algú rastregi la teva ubicació actual.
  • Limitar la informació compartida: No publiquis detalls específics com noms complets, dates de naixement o informació de l’escola dels teus fills/es. Com menys informació personal comparteixis, menys vulnerable seràs al robament d’identitat i altres riscos.
  • Obtenir el consentiment dels fills/es: A mesura que els nens creixen, és important respectar la seva opinió sobre el que es comparteix online. Pregunta als teus fills majors si estan còmodes publicant certes fotos o informació sobre ells.
  • Educar als teus fills/es sobre la privacitat online: Ensenya als teus fills la importància de la privacitat i com protegir la seva informació personal online. Això els ajuda a desenvolupar bons hàbits des d’una edat primerenca.

El sharenting pot semblar una forma inofensiva de compartir les alegries de la paternitat, però és crucial ser conscients dels riscos que implica, especialment durant les vacances.

Protegir la privacitat i la seguretat dels nostres fills ha de ser una prioritat. En ser més curosos amb la informació que compartim i com la compartim, podem gaudir de les xarxes socials sense comprometre la seguretat de les nostres famílies a la vegada que gaudim de les vacances.

L’equip de PymeLegal