Privacitat al metavers


El nostre dia a dia cada vegada està més digitalitzat, tenim més reunions online a la feina, ens comuniquem amb el nostre entorn usant les xarxes socials, tot està més interconnectat a través de la tecnologia. Per això s’ha encunyat el terme “Metaverso”, i no és estrany que cada vegada s’estigui usant més i més. Però realment, què vol dir? què implica? I sobretot, com ens afecta? En aquest post intentarem donar resposta a algunes d’aquestes qüestions, i en posteriors anirem desgranant més i més aquest concepte tan usat i tan desconegut alhora.

Què és el Metavers?

El metavers és el món virtual on es pot interactuar amb tots els elements, creant una realitat imaginària per a l’usuari, en què aquest podrà dur a terme el seu dia a dia sense sortir de la seva habitació. Per aconseguir crear aquest univers paral·lel cal tractar un ampli nombre de dades, implicant per a les empreses el deure de complir diligentment amb la normativa de protecció de dades.

En quina situació ens trobem actualment?

Avui dia ens trobem amb tecnologies molt desenvolupades que permeten tenir una vida virtual, alguns exemples poden ser la realitat virtual, les monedes virtuals o l’Internet de les coses. Aquestes permeten desenvolupar experiències socials molt variades i en què grans companyies estan invertint per crear concerts virtuals, oficines virtuals, etc., amb la intenció de posicionar-se com a empresa líder del metavers.

I, com afecta el metavers a la nostra privacitat?

Perquè l’univers virtual sigui tan real com sigui possible és necessari tractar més dades i que aquestes es tractin amb més precisió, des de dades identificatives fins a informació no verbal i dades biomètriques, tot permet crear una millor realitat.

El que més preocupa els experts són tots aquells metaversos que impliquen interacció social i l’acceptació de mitjans de pagaments.

Alguns exemples d’informació que poden arribar a tenir per via del metavers i que poden fer servir per perfilar són:

  • Les relacions interpersonals, a través de lanàlisi dels avatars virtuals. A través d’aquesta anàlisi s’estudia com es relacionen les persones amb el medi durant la interacció amb una altra persona.
  • El temps i la manera com reacciona l’usuari permet estudiar la biomecànica.
  • Tota la informació que sol·licitin per fer el registre que permeti accedir al món virtual.

Què cal tenir en compte per tractar dades al metavers?

El processament de les dades que es recullin ha de ser conforme al que estableix la normativa actual de protecció de dades, en concret s’ha de tenir en compte:

  1. Minimitzar les dades recollides.
  2. Definir els rols de qui participa en la creació del metavers com a responsable i qui com a encarregat.
  3. Realitzar avaluacions d’impacte.
  4. Garantir els drets dels interessats.
  5. Garantir la privacitat des del disseny y per defecte.
  6. Establir les mesures de seguretat adequades y pertinents.
  7. Tenir en compta als menors en el disseny.

En conclusió,

El metavers haurà de complir amb la normativa de protecció de dades i les noves propostes de la UE, per aconseguir una protecció real i efectiva dels drets dels usuaris.

Si voleu saber més sobre com afecta el metavers a la nostra privacitat i que han de fer les empreses per assegurar al màxim la protecció dels drets dels usuaris, seguiu el nostre bloc, seguirem de prop aquest tema 😉

I com sempre, per a la resolució de qualsevol dubte o consulta respecte a aquests temes estem a la vostra disposició.

L’equip de PymeLegal.