Una sentència del Tribunal Suprem trasllada el ‘dret a l’oblit’ a la matriu de Google aclarint que la filial espanyola no es responsable del tractament de dades del buscador.
Segons estableix el Tribunal Suprem (TS) en una sentència que dona la raó a Google i anul·la la decisió de l’Audiència Nacional de 2014 que reconeix per primer cop el dret a l’oblit, els usuaris que sol·liciten l’esborrany de dades al buscador hauran de dirigir la seva petició directament a l’empresa matriu, Google Inc. (Estats Units).
L’Agència Espanyola de Protecció de Dades reclamava al buscador (judici Audiència Nacional 2011) la cancel·lació de dades de varis usuaris i Google justificava que no utilitzava filials (Google Spain) per al tractament de dades. Amb aquesta sentència, el TS diu que ‘Google Spain no desenvolupa cap activitat de tractament de dades, no intervé de cap manera en l’activitat del buscador de Google ni de Blogger’.
El TS considera que Google Spain no realitza cap activitat directament vinculada a la indexació o emmagatzematge de dades i es limita a una activitat de promoció de serveis i recolzament publicitari encara que formi part de la unitat de negoci de la Google.
Aquesta sentència no qüestiona el dret a l’oblit sinó que indica que li correspon a Google Inc., com responsable del tractament, la gestió d’aquest dret enfront als usuaris. L’AEPD indica que malgrat la sentència seguirà tutelant als usuaris que els sol·licitin.
Adjuntem sentència completa.