Com recuperar el teu domini d’Internet en cas de robatori o abús?


Un dels principals actius que té un negoci, sigui online o offline, és el domini d’internet. El domini associat a una pàgina web ens permet, entre altres aspectes, tenir presència a internet, potenciar la nostra marca, oferir un nou canal de comunicació amb els potencials clients, i sobretot, que ens trobin quan l’usuari busca els nostres serveis. Si a més el nostre negoci és online, ja sigui un e-commerce, una plataforma SaaS, una app, etc. el nom del domini és peça fonamental per a la nostra activitat.

És possible que alguna vegada, pensant en una ‘brillant’ idea de negoci, una vegada raonat el nom del negoci, hagueu buscat el domini en qüestió i hagueu vist que estava registrat per un tercer. I a partir d’aquí, hagueu començat a buscar variants del nom per aconseguir un domini que no estigui registrat i que sigui adequat, atractiu i fàcil de recordar per als vostres futurs clients.

La ‘bombolla’ dels dominis

A més, van apareixent noves extensions de dominis, com per exemple .online, .shop, .barcelona, .tech, … que permeten delimitar cada vegada més segons l’activitat, la tipologia del negoci o la zona geogràfica d’actuació. Fins i tot algunes grans marques ja tenen extensió pròpia de dominis. Per tot això, tenir coberts tots els possibles dominis per a una empresa ja no es limita a tenir registrat el .es i el .com: cal definir una estratègia en aquest sentit.

Si a tot això, li afegim el risc d’oportunistes que registren dominis de marques notòries per lucrar-se, la cosa es complica. La ‘bombolla’ dels dominis va explotar ja fa uns anys. Sense regulació específica en aquest sentit, molts van aprofitar el registre d’un domini per fer negoci amb les marques, alterant l’activitat d’algunes empreses i confonent, en alguns casos, al consumidor final. Aquest tipus d’activitat segueix succeint, tot i que les marques disposen de mecanismes per a recuperar els dominis associats a la seva marca si es compleixen unes determinades condicions.

Com puc recuperar el meu domini?

Si hem detectat que algú ha registrat un domini que creiem que pot perjudicar el nostre negoci o activitat tenim diverses línies d’actuació per intentar recuperar-lo. Aquestes són les opcions:

1. Recuperació de dominis mitjançant compra

Aquest procediment consisteix a contactar amb el titular del domini per negociar amb ell, arribar a un acord i que ens el vengui. Es tracta d’identificar al propietari, contactar-lo i dur a terme una negociació transparent per aconseguir el millor pacte possible, traslladant després el domini a la nostra propietat.

2. Recuperació de dominis mitjançant requeriment

Consisteix en l’enviament i seguiment d’una carta de requeriment formal del domini. En aquesta carta es posa de manifest que disposem dels drets de propietat industrial i se sol·licita la transferència del domini. El requeriment també és una eina útil per obtenir més informació sobre la part contrària i els seus possibles drets, així com per obtenir proves de mala fe. En ocasions, el requeriment obre una via de negociació per arribar a un acord de transferència sense necessitat de recórrer al procediment de demanda evitant despeses addicionals i escurçant els terminis de recuperació del domini.

3. Resolució de controvèrsies de noms de domini

Aquesta tercera via consisteix a iniciar un procediment administratiu davant l’organisme acreditat. Aquest procediment constitueix una solució eficaç al registre abusiu i a la utilització de mala fe de noms de domini que infringeixen els drets de marques. Una vegada presentada la demanda, s’obté la resolució en 60 dies.

Si el vostre negoci s’ha vist perjudicat per un registre de domini per part d’un tercer o simplement voleu obrir una via de recuperació d’un domini ja registrat per un tercer, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us assessorarem sobre les opcions que teniu al vostre abast.

info@pymelegal.es
93 419 05 35